Habuovy recenze #1

Absinthe Pernod SA Couvet (Suisse)

Pernod SA je stářím odhadován mezi rok 1918 (výroba je kvůli zákazu ve Švýcarsku přesunuta z Couvet do španělské Taraggony) až 1930 (postupný nástup Pernod Fils produkce – dnes běžně označované jako Tarragona)

Checkujte jak tahle téměř sto let stará chuťovka oslnila ve slepé degustaci našeho mastera.

Barva: 8/10
Tmavá koňaková “dead-leaf” barva. Hnědě jantarová bez známky zelené. Leč čisté.
Louche: 9/10 Moc hezký louche! Tvorba mlhy se sice tvoří neurčitě po celém rezervoáru, ale přesto je radost se na celou tu podívanou dívat. Karamelové obláčky padající ke dnu a tabulkově vytvořená a následně zmizelá olejová vrstva. Hutnost louche by sice mohla být o něco silnější, ale i tak jde o dostatečný zákal. Karamelově světle hnědá s nepatrným růžovým náznakem… kurevsky to připomíná preban!
Aroma: 19/20Slastná vůně! Kvalitní vínovice jak vyšitá. Ovocno-třešňové tóny. Aroma se jako blesk rozvine během přidávání vody. Doslova mě pleskla přes ksicht! Vínovice, svěží pelyněk. Celý aromatický profil silně připomíná nějakou pozdější šarži Pernod Fils, případně poválečnou výrobu v Tarragoně. Čichá se k tomu ale parádně! Kdybych narazil na kvalitnější pelyněk, byl by to plný počet.

Hutnost: 10/10TOP!
Chuť: 19/20První nástřel je absolutní lahodná a jemná slast, přetavená do mírné pelyňkové trpkosti, která se posléze rozleze do prvotřídního závěru… který trvá a stále překvapuje novými lahodnými tóny – mandlovost, ovocnost kombinována se svěžestí delikátního anýzu. Tohle je bomba! Začátek druhého doušku je snad ještě lepší. Z trpkosti vylézá aroma podobné vlašskému ořechu. Opět dlouhý a slastně lahodný dojezd. Třetí doušek… zaměřuji se na dojezd – marcipán na víně. Dýchám opatrně nosem, abych zachytil co nejvíce ten jemný dojezd. Ten balanc mezi bylinkami a alkoholem je výtečný. Alkoholický základ je první třída. Nedivil bych se, kdyby šlo o něco, co bylo stařeno hodně dlouho. Převeliký respekt!
Celkový dojem: 9/10Musím se přiznat, že jde o jeden z nejlepších absintů, které jsem poslední dobou měl možnost ochutnat. Splňuje všechny charakteristiky vintage absintu. Ledaže se někomu povedlo prvotřídně vystařit absint v nějakém kvalitním sudu. Koupě celé láhve… resp. láhví je nutnost.

Náš komentář: To si piš, že si dlouho neměl lepší. Ale nemysli si, že to bude vždy taková pecka. Už plánujeme i negativní překvápka:)

Štefan Habulinec, na první pohled friday night amateur s nádechem abstinenčně mladického vzhledu, avšak ve skutečnosti jeden z nejvetších českých absintových znalců, připravující i vlastní odbornou publikaci věnovanou zelené múze. Jeho zkušenosti a znalosti jsou spojením samostudia historických a soudobých pramenů, účasti v nejužší světové komunitě jako i vlastní nemalá investice do možnosti ochutnávat běžnou, raritní či předzákazovou produkci.
Právě pro všeobecně uznávaný odborný pohled Habua jsme velice rádi, že svolil k přátelskému recenzování slepě degustovaných absinthů. Avšak ani sám Habu, označený kápem absintové mafie za hlavního chlastometra, nečekal, že výsledky budou i pro něj mnohdy nemalým přakvapením, a že ne vždy bude obdržený vzorek topovým prebanem, či signaturou nejlepších současných producentů.